27 maart 2015 staat niet zo helder op ons netvlies als 9/11 en was ook niet vergelijkbaar. Toch weten vooral Noord-Hollanders over het algemeen precies waar ze op dat moment waren als ze herinnerd worden aan de enorme stroomstoring van die dag, die een groot deel van het leven stillegde. Het was ‘weer eens wat nieuws’. Al was het gevolg dat het internet ook voor een groot deel plat lag.
Donkere winkels en niks aan je telefoon hebben
Modems stopten er vanzelfsprekend spontaan mee op die lentedag. Maar wie dacht met zijn sim only-abonnement even werk of thuisfront op de hoogte te stellen van het feit dat de treinen niet reden, kwam van een koude kermis thuis, omdat ook veel zendmasten uit waren gevallen. 70 procent om precies te zijn. Het was geen ingrijpende gebeurtenis in ons leven, maar wel typisch zo’n moment dat iedereen elkaar glazig aan staat te kijken: ‘Wat is dit nou weer?’ Zo’n beetje iedereen had ook toen al een smartphone met internet, maar de stroomstoring dwong mensen tot een ouderwets praatje. Verder leek er weinig te doen op het gebied van werk. Shoppen kon ook al amper; pinnen was onmogelijk en winkels waren donker.
Omgekeerde of digitale lockdown
‘Wat nu eens?’ zag men elkaar denken. Een potje voetballen, dat konden we doen. Of een spontane brainstormsessie houden. Veel medewerkers op kantoren begonnen hun laatjes maar eens uit te ruimen. In de horeca werden emmers sop tevoorschijn gehaald. Nooit zullen keukens in Alkmaar, Egmond of Nieuw-Vennep zo geblonken hebben als op 27 maart 2015. Tuinen werden aangeharkt, honden kregen een extra lange uitlaatronde. Achteraf zou je het een omgekeerde of digitale lockdown kunnen noemen: we mochten wel naar buiten, maar konden net als in coronatijden geen dingen kopen of op een terras zitten. Of je moest met je laatste contante geld een matig gekoeld flesje bier met bevroren bitterballen willen bestellen.
Rechtbanken en ziekenhuizen
Intussen waren bedrijven als T-Mobile en Vodafone druk bezig via Twitter het publiek op de hoogte houden met berichten die veel mensen dus niet konden lezen. Ziekenhuizen stapten over op noodstroomvoorziening, rechtszaken bij de rechtbank in Haarlem werden opgeschort. Niet alles kwam stil te liggen; de Amsterdamse Beurs draaide ‘gewoon’ door. En voor mensen met een min of meer analoge baan was er geen excuus om het er even van te nemen. Vrachtwagens reden, stratenmakers konden doorgaan met stenen leggen en de bloemist kon ook ongestoord blijven bloemschikken. Degenen die niks konden betekenen voor hun werkgever, hebben echter een aparte dag gehad. In ieder geval zul je de datum 27 maart 2015 na het lezen van dit artikel altijd herinneren.
Ik heb nu een storing op de zender kanalen behalve de op de Nederlandse zenders en ziggo. Storing niet bekend, wat moet ik nog met ziggo, denk er over na om over te stappen. En dan wel naar een betrouwbaarder aanbieder