Vijf manieren om bij een storing je tijd nuttig te besteden

Bij hoeveel procent van onze werkzaamheden de internetverbinding essentieel is, is onbekend, maar vast staat dat we weinig meer zonder kunnen. Toch wil er wel eens een storing optreden. Hoe vul je die verloren tijd in op je werk?

Computer opschonen

Als in je vrije tijd de telefonie, de stroomvoorziening of het internet en tv eruit liggen, zijn er duizenden manieren om je te vermaken, maar op het werk staan we elkaar glazig aan te kijken als we even niks achter de computer kunnen doen. Althans, als dat niet online kan. Bij een korte storing is het nog altijd mogelijk je computer op te schonen. Alle overbodige Word- Excel en PDF-bestanden: hop, in de prullenbak ermee.

Kantoor opruimen

En niet alleen je virtuele bureau kan wel een schoonmaakbeurt gebruiken. Keer de laden van je echte bureau om, haal archiefkasten leeg en sta versteld van de enorme berg oud papier die richting container kan. Keer je toetsenbord even om, de vele kruimeltjes herinneren je eraan dat je wat vaker met aandacht moet lunchen in plaats van je bammetjes achter de computer naar binnen te duwen. Over eten gesproken: neem ook een kijkje in de pantry, waar de koelkast uitpuilt met producten die al dan niet over de datum zijn.

Bedrijfsuitje bespreken

Tijdens het opruimen kun je het met collega’s hebben over een nieuw bedrijfsuitje. Misschien was het vorige toch niet zo geslaagd, met gezamenlijk pottenbakken, een stadsspeurtocht in de snijdende kou en een motivatiespeech van een stotterende BN’er. Onderzoek welke gezamenlijke interesses er bestaan en speel daarop in. Vaak is een simpel middagje bowlen met aansluitend een etentje al leuk genoeg. Maar daar kom je pas achter als je iedereen ernaar vraagt.

Vergaderen en brainstormen

Terwijl techneuten er alles aan doen om de internetstoring op te lossen, hebben anderen de ultieme mogelijkheid om allerlei dingen, zoals dit in kantoorjargon heet, tegen elkaar aan te houden. Ideeën, dingen die dwars zitten, projecten die zijn blijven liggen, je kunt duizend-en-één onderwerpen bespreken. Waar vergaderen en brainstormsessies normaal gesproken hinderlijke werkonderbrekingen kunnen vormen, is er nu geen excuus: alles kan op tafel.

Rondje lopen om contacten op te doen

Wat veel werkgevers en -nemers onderschatten, zijn de sociale contacten in de plaats waar het bedrijf gevestigd is. Loop of rij richting centrum, wandel winkels en horeca binnen en maak een praatje. Maak kennis en zie wat het oplevert. Want er komen niet zelden verrassende en vruchtbare samenwerkingen uit voort. En voor hen is het ook interessant om te horen wat jullie nou eigenlijk de hele dag doen, als er géén storing is.

Share

Plaats een reactie