Waarom kun je geen verbinding maken met je VPN?

Je krijgt een standaard foutmelding dat het niet lukt om een verbinding te maken met de VPN-server. Of misschien krijg je iedere paar minuten een notificatie dat de verbinding onverwachts verbroken is om vervolgens weer opnieuw te verbinden. Dit is natuurlijk erg onveilig en storend.

Wat is het probleem? Is er een storing bij de VPN-dienst? Is de server down? Of ligt het aan jezelf? Er zijn een aantal manieren om een VPN-storing op te lossen, afhankelijk van de oorzaak.

Staat de VPN nog aan?

Een gemakkelijke manier om te bevestigen dat je VPN gestopt is, is door ‘my ip’ in te typen in Google om te zien of het jouw IP-adres weergeeft of niet. Waarschijnlijk zal Google bevestigen wat je zelf en de VPN-app al hebben geconstateerd; je bent niet langer verbonden aan een VPN.

In het geval dat Google niet antwoordt, ligt het waarschijnlijk aan je internetverbinding.

Is de VPN-server down?

Soms is een VPN-server down. Het kan een storing zijn of gepland onderhoud. Goede premium VPN-diensten schakelen waarschijnlijk zelf automatisch over naar een andere server en laten je bovendien kiezen uit duizenden servers over de hele wereld. Probeer dus verbinding te maken met andere servers op verschillende locaties.

Als je geen enkele verbinding kunt maken, is de storing misschien veroorzaakt door de software op je apparaat.

VPN-software crasht vaak?

Als de VPN-software blijft crashen kun je de volgende dingen proberen om het op te lossen:

  • Schakel je apparaat uit en start het opnieuw op.
  • Check of je de nieuwste versie hebt en update de app als het nodig is.
  • Reset de instellingen van de app. Goede VPN-diensten hebben een knop in de app om de fabrieksinstellingen terug te zetten.
  • Verwijder de app van je apparaat en installeer het opnieuw.

VPN-storing door de instellingen van je apparaat

De verbindingsproblemen kunnen ook zijn ontstaan door instellingen die niet verenigbaar zijn met het gebruik van een VPN. Bijvoorbeeld wifi-instellingen of een batterijbesparende modus kunnen de verbinding belemmeren. Ook als je apparaat zo ingesteld is dat het zelf van wifi naar mobiele data overstapt als het netwerk onstabiel is, kan je VPN-verbinding onderbreken.

Tot slot kan een antivirus-app ook het probleem zijn en de VPN als een bedreiging zien. Als je er zeker van bent dat je een betrouwbare VPN gebruikt, voeg het dan toe als uitzondering aan je beveiligingssoftware.

VPN-diensten

Goede VPN-diensten hebben erg weinig problemen met verbinding maken en bieden een groot aantal servers waaruit je kunt kiezen. Bovendien bieden premium VPN-diensten een 24-uurs-helpdesk waar je terecht kan als je problemen ondervindt.

Als je echter gekozen hebt voor een gratis VPN, dan kun je problemen verwachten. Met beperkte beschikbaarheid en hoge aantallen gebruikers tegelijk zal het tijdens piekuren erg moeilijk zijn om verbinding te krijgen. Als het al lukt, kan de verbinding ook onstabiel zijn. Je kunt bovendien geen hulp aanvragen.

Kies daarom altijd voor een betaald pakket van een betrouwbare VPN-dienst om zoveel mogelijk storingen te vermijden.

Share

Plaats een reactie