Stroomstoringen en babybooms: een broodjeaapverhaal?

Dat de lockdown niet heeft geleid tot een babyboom, die door bijvoorbeeld Viva al in maart 2020 voorspeld werd, is bekend. Maar het verband tussen stroomstoringen en geboortegolven is toch onomstotelijk bewezen? Wellicht dat mensen iets eerder tussen de lakens kruipen, maar uit het aantal zwangerschappen is dat niet af te leiden.

Energiecentrales beter voorbereid

Nu komen stroomstoringen steeds minder voor. Energieleveranciers weten deze steeds meer te voorkomen of een buffer op te bouwen. Dit was vroeger wel anders. Het kon op een gezellige avond met tv, chips en limonade zomaar gebeuren dat pats! de stroom ermee kapte en er weinig anders op zat dan kaarsjes aan te steken, een goed gesprek te beginnen en af te wachten wanneer de boel weer aan zou springen. Stroomstoringen duurden langer en veel gezellige gesprekjes eindigden dan ook tussen de lakens. Terwijl de technici van de energieleveranciers overuren maakten, kwamen anderen nader tot elkaar.

Directe oorzaak en gevolg

Maar, zo wordt gesteld in dit artikel, een stroomstoring is natuurlijk nooit een directe oorzaak van een zwangerschap, laat staan een hele golf zwangerschappen. Die wordt veroorzaakt door het verhaal over de bloemetjes en de bijtjes, seks dus, en niet door een energiecentrale die tijdelijk de geest geeft. Net zoals dat corona niet de oorzaak is van het hamsteren van wc-papier: daar zitten nog wat haltes tussenin. Tijd is daarin de grote beperking. Bij een stroomstoring vindt wellicht meer intimiteit plaats, maar deze duurt meestal te kort om echt zichtbaar te zijn in de statistieken.

Blackout Babyboom van 1965

De mythe van de Blackout Babyboom stamt uit 1965, toen 30 miljoen mensen meer dan twaalf uur in het donker kwamen te zitten en er negen maanden later inderdaad een geboortegolf was. New York Times berichtte vrolijk over een babyboom als gevolg van de ‘gezellige stroomuitval’, die in saamhorigheid had geresulteerd. Mensen regelden vrijwillig het verkeer bij gebrek aan stoplichten, er werden kaarsen uitgedeeld en in Grand Central Terminal kropen de reizigers tegen elkaar aan. Statisticus Richard Udry ontkrachtte het verhaal al in 1970, maar zoals het met veel incidenten gaat, is de smeuïge versie nu eenmaal leuker om te vertellen dan de droge, botte werkelijkheid.

Lockdown en babyboom

Ook weekblad Viva houdt van dit soort verhalen en kondigde in maart 2020 een babyboom als gevolg van de lockdown aan. Stellen zouden weer meer aandacht voor elkaar krijgen. Deze geboortegolf is uitgebleven; er zijn in Nederland niet significant meer kinderen geboren dan vorig jaar. Ook de stroomstoring van maart 2015 zorgde niet voor opzienbarende geboortecijfers, al zou dat natuurlijk ook kunnen komen omdat die stroomstoring overdag plaatsvond. Broodje aap dus? Ja, maar wel een leuke.

Share